Virtuele safety walk

11 juni 2017

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met veilig werken. Om onveilige situaties in de uitvoering te voorkomen, is het belangrijk al in de voorbereidingsfase aandacht hebben voor veiligheid. In de uitvoering geeft een safety walk veel inzicht in de veiligheid van werkzaamheden. Maar hoe ‘loop’ je een safety walk als het werk buiten nog niet gestart is? Robert ten Bras, integraal projectleider,  legt uit hoe zijn team dat doet op het project N18 Varsseveld – Lichtenvoorde.

Safety walks zijn een middel om houding en gedrag in relatie tot veiligheid bespreekbaar te maken. Tijdens een safety walk krijgt het management inzicht in de uitvoering van de werkzaamheden en toont zij commitment voor veiligheid. Bij een safety walk is het gebruikelijk dat de directie van de opdrachtgever samen met die van de opdrachtnemer op het project in uitvoering kijken.

Robert ten Bras: ‘Bijzonder is dat we vorige week op de N18 voor het eerst al tijdens de voorbereidingsfase een safety walk georganiseerd hebben. Aangezien er nog geen werkzaamheden in uitvoering zijn, vond de safety walk op papier plaats: de virtuele safety walk.’

Na een introductie van de veiligheidsdoelen, -ambities en organisatie door de projectleider, nam Stefan Uiterwijk, uitvoeringsmanager, het management van Rijkswaterstaat en BAM mee in de verkeersfasering, verkeersmaatregelentekeningen en bouwplaatsinrichting. Hierin lichtte het projectteam toe welke keuzes aan de voorkant gemaakt zijn om veilig werken mogelijk te maken en welke maatregelen aanvullend getroffen gaan worden. Robert: ‘Uit de gesprekken en discussies die daarop volgden is een aantal tips en aandachtspunten gekomen waarmee het projectteam verder aan de slag gaat. Ook is besproken welke rol RWS heeft in het borgen dat er veilig gewerkt kan worden.’ Een voorbeeld hiervan is het verlagen van de snelheid voor het langsrijdend verkeer tijdens het werk in uitvoering.

Door in de voorbereiding al zo met veiligheid bezig te zijn, realiseren we straks in de uitvoering maximale veiligheid. Deze nieuwe vorm van een safety walk is door zowel de directie als het projectteam als erg positief ervaren.